شناخت انواع برد‌های الکترونیکی

برد‌های الکترونیکی مهم‌ترین بخش محصولات و تجهیزات الکترونیکی هستند و محصولات الکترونیکی در تمامی ابعاد زندگی ما نقش مهمی دارند‌. زندگی به سبک امروز بدون برد‌های الکترونیکی و کاربرد‌هایی که برای ما دارند قابل تصور نیست‌. با توجه به کاربرد‌های گسترده‌ی برد‌های الکترونیکی در تمامی صنایع انواع مختلفی از برد‌های الکترونیکی به وجود آمده‌اند که هر کدام عملکرد‌های متفاوتی دارند‌. در این مقاله با انواع برد‌های الکترونیکی آشنا می‌شویم پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید‌.

برد الکترونیکی چیست‌‌؟

برای آنکه با انواع برد‌های الکترونیکی آشنا شویم لازم است ابتدا برد الکترونیکی را بشناسیم‌. برد الکترونیکی قسمتی از محصول الکترونیکی است که با استفاده از قطعات الکترونیکی باعث ایجاد عملکرد محصول می‌شود‌. در اصل برد الکترونیکی پردازش‌ها و کنترل جریان الکتریکی در محصول را بر عهده دارد‌. برد‌های الکترونیکی در اصل مغز متفکر محصولات الکترونیکی هستند هر محصول الکترونیکی‌ای حتی ساده‌ترین آن‌ها به برد الکترونیکی نیاز دارد‌.

انواع برد الکترونیکی

برد‌های الکترونیکی بر اساس موارد مختلفی دسته بندی می‌شوند و انواع آن‌ها مشخص می‌شود‌. این دسته بندی‌ها بر اساس نوع برد‌، نوع مونتاژ قطعات‌، تعداد لایه و میزان انعطاف پذیری برد است‌. در ادامه با تمامی این دسته بندی‌های برد الکترونیکی آشنا می‌شویم و انواع برد الکترونیکی را می‌شناسیم‌.

انواع برد الکترونیکی بر اساس تکنولوژی برد

برد‌های الکترونیکی بر اساس نوع تکنولوژی‌ای برد دسته بندی می‌شوند و این دسته بندی می‌شوند‌. برد‌های الکترونیکی از این نظر به برد‌های استریپ برد‌، برد مدار چاپی‌، بِرٍد برد و وایررپ تقسیم بندی می‌شوند‌ که با هر کدام از این برد‌ها آشنا می‌شویم‌.

استریپ برد (Strip Board)

استریپ برد یکی از انواع برد‌های الکترونیکی است که ساختار بسیار ساده‌ای دارد و برای همین به عنوان یکی از ساده‌ترین برد‌ها شناخته می‌شود‌. برد استریپ پر از سوراخ‌های موازی است که معمولا قطر ۰.۱ اینچ دارند و قطعات الکترونیکی در این سوراخ‌ها قرار می‌گیرند‌. اتصال الکتریکی بین این سوراخ‌ها به صورت موازی است و اگر می‌خواهید قطعه‌ای زود‌تر از قطعه‌ی دیگری در جریان الکتریکی را دریافت کند باید آن را در محلی نزدیک‌تر به ورودی جریان قرار دهید‌. قطعات الکترونیکی‌ای که در استریپ برد‌ها کاربرد دارند برای اتصال مطمئن نیاز دارند تا به برد لحیم شوند‌.

برد استریپ

این برد‌ها به علت ساده بودن در صنعت کاربرد زیادی ندارند و بیشتر برای نمونه سازی برد‌های الکترونیکی از آن‌ها استفاده می‌شود‌.

بِرِد برد (bread board)

یکی از انواع برد الکترونیکی برد bread است‌. برد‌های بِرِد یکی دیگر از برد‌های ساده است که در گذشته از آن‌ها استفاده می‌شده و امروزه کاربرد زیادی ندارند. این برد‌ها نیز دارای سوراخ‌هایی هستند که می‌توان از آ‌ن‌ها برای قرار دادن قطعات الکترونیکی استفاده کرد‌. در زیر سوراخ‌های Bread Board‌ها گیره‌های رسانایی وجود دارد که معمولا از جنس نیکل هستند و در موارد این گیره‌ها را از جنس نقره نیز می‌سازند. این گیره‌ها باعث اتصال الکتریکی قطعات الکترونیکی و برد می‌شوند و قطعات را در جای خود ثابت نگاه می‌دارند‌. از این برد نیز همانند برد استریپ معمولا برای ساختن نمونه‌ی برد‌ها استفاده می‌شود‌.

مزیت ویژه‌ای که این برد‌ها دارند قابلیت برداشتن قطعات است‌. قطعات الکترونیکی‌ای که در این برد‌ها استفاده می‌شود چون با استفاده از گیره به برد متصل شده است قابل جداسازی است‌.

برد وایررپ (wire-wrap board)

یکی دیگر از انواع برد الکترونیکی برد wire-wrap است‌. این نوع برد سوکت‌هایی دارد که با استفاده از این سوکت‌ها چندین لایه سیم به یکدیگر متصل می‌شوند و قابلیت اتصال الکتریکی را برقرار می‌کنند‌. بر عکس ۲ برد قبلی این برد‌ها به علت سرعت بالایی که در انتقال داده دارند در محصولات پیشرفته استفاده می‌شوند همانند ابر رایانه‌ها و برد‌های ایجاد کننده‌ی سیگنال‌های مایکروویو‌.

برد مدار چاپی (printed circuit board)

برد مدار چاپی نیز از انواع برد الکترونیکی است و بیشترین کاربرد را در صنعت الکترونیک دارد‌. دستگاهی که با استفاده از آن دارید این مقاله را مطالعه می‌کنید از برد مدار چاپی در ساختار خود استفاده می‌کند‌. این برد که به آن PCB نیز می‌گویند پر کاربرد‌ترین برد در محصولات الکترونیکی است‌. این برد با استفاده از سیم کشی‌های مسی طراحی شده اتصال الکتریکی بین قطعات را برقرار می‌کند و کیفیت اتصال بالایی را به ارمغان می‌آورد‌. قطعات در برد مدار چاپی به برد لحیم می‌شوند‌ و به فرآیند جایگذاری و لحیم کاری قطعات‌، مونتاژ برد الکترونیکی می‌گویند‌.

برد مدار چاپی

برد مدار چاپی انواع مختلفی دارد‌. سایر دسته بندی‌هایی که برای انواع برد الکترونیکی داریم در اصل انواع مختلف برد‌های مدار چاپی است که با این دسته بندی‌ها آشنا خواهیم شد‌.

انواع برد الکترونیکی در اساس مونتاژ قطعات

برد‌های الکترونیکی‌ای که بر اساس مونتاژ قطعات دسته بندی می‌شود همانطور که گفتیم انواع مختلف برد‌های مدار چاپی هستند‌. این برد‌ها بر اساس مونتاژ قطعات الکترونیکی به ۲ دسته‌ی مونتاژ حفره‌ای و مونتاژ سطحی دسته‌بندی می‌شوند‌.

برد‌های مونتاژ حفره‌ای (THT Board)

یکی از انواع برد الکترونیکی برد مونتاژ حفره‌ای است که به این تکنولوژی مونتاژ THT نیز گفته می‌شود‌. برد‌هایی که با استفاده از این فناوری تولید می‌شوند راش برد‌های DIP می‌نامند‌. در این برد‌ها سطح PCB دارای حفره‌هایی است که پایه‌ی قطعات از آن‌ها عبور می‌کند و در سمت دیگر برد مدار چاپی لحیم می‌شود‌. این تکنولوژی در برد‌هایی که با جریان‌های ولتاژ بالا در ارتباط هستند کاربرد دارد‌.

برد‌های مونتاژ سطحی (SMD)

برد‌های مونتاژ سطحی همانطور که از نامشان پیداست برد‌هایی هستند که قطعات روی سطح آن‌ها مونتاژ می‌شوند و به سطح برد متصل می‌شوند. این برد‌ها فاقد حفره برای پایه‌ی قطعات هستند و قطعات استفاده شده در این برد‌ها یا بدون پایه هستند یا پایه‌های کوتاه دارند‌. این برد‌ها به نسبت برد‌های DIP دارای تکنولوژی به روز‌تری هستند و تمامی IC‌ها و ترانزیستور‌ها به این صورت به برد مونتاژ می‌شوند‌. مونتاژ برد SMD با استفاده از تکنولوژی SMT انجام می‌شود که مخفف عبارت surface mount technology است‌.

انواع برد الکترونیکی بر اساس تعداد لایه

برد‌های الکترونیکی علاوه بر دسته بندی‌های بالا بر اساس تعداد لایه نیز دسته بندی می‌شوند‌. برد‌ها از این نظر به برد‌های تک لایه‌، دو لایه‌ و چند لایه قابل تقسیم هستند که در ادامه به توضیح هر کدام می‌پردازیم‌.

برد الکترونیکی تک لایه

برد الکترونیکی تک لایه یکی از انواع برد الکترونیکی است که قطعات الکترونیکی در آن به یک سمت برد الکترونیکی متصل می‌شوند و ترک کشی مسی در این برد نیز تنها در یک لایه وجود دارد‌. این برد‌ها معمولا در محصولات الکترونیکی ساده استفاده می‌شوند‌.

برد الکترونیکی ۲ لایه

این برد الکترونیکی همانطور که از نامش پیداست بردی است که قطعات الکترونیکی در آن به ۲ سمت برد متصل و لحیم می‌شوند‌. برد‌های الکترونیکی ۲ لایه هم می‌توانند به صورت SMD مونتاژ شوند و هم مونتاژ DIP روی آن‌ها انجام شود‌. برد الکترونیکی ۲ لایه در محصولات الکترونیکی نیمه پیشرفته کاربرد دارد‌.

برد الکترونیکی چند لایه

پیشرفته‌ترین نوع برد الکترونیکی از نظر تعداد لایه برد الکترونیکی چند لایه است‌. قطعات الکترونیکی در این برد‌ها هم در ۲ لایه‌ی بیرونی و هم در لایه‌های دورنی برد مونتاژ می‌شوند‌. برد چند لایه پیچیده‌ترین نوع از انواع برد الکترونیکی است‌. این برد‌ها در محصولات و صنایع پیشرفته مثل هوا فضا و صنایع پزشکی کاربرد دارند‌.

انواع برد الکترونیکی بر اساس انعطاف پذیری

برد‌های الکترونیکی در علاوه بر دسته‌های بالا بر اساس نوع انعطاف پذیزی‌هم دسته بندی می‌شوند‌. انواع برد الکترونیکی بر اساس انعطاف پذیری را در ادامه توضیح می‌دهیم‌.

برد الکترونیکی سخت

این نوع برد الکترونیکی که استفاده از آن بسیار رایج است سخت است و قابلیت انعطاف پذیری ندارد از این برد‌ها معمولا در لوازم الکترونیکی‌ای که روزانه با آن‌ها در کار می‌کنیم استفاده می‌شوند‌.

برد الکترونیکی منعطف

یکی دیگر از انواع برد الکترونیکی برد الکترونیکی منعطف است که قابلیت انعطاف پذیری دارد‌. این برد‌ها در صنایع خودرو سازی و هوا فضا استفاده می‌شوند و هزینه‌ی تولید این برد‌ها بالا است‌. برد‌های الکترونیکی منعطف از جنس خاصی برخوردار هستند که بتوانند هم ترک کشی مسی را در خود جایگذاری کنند و هم قابلیت انعطاف داشته باشند‌.

برد الکترونیکی منعطف

برد الکترونیکی منعطف سخت

پیشرفته‌ترین و گران‌ترین برد از انواع برد‌های الکترونیکی برد الکترونیکی منعطف سخت است‌. برد الکترونیکی منعطف سخت ترکیبی از برد منعطف و برد سخت است‌. این برد‌ها در قسمت‌هایی سخت هستند و در قسمت‌های دیگری که برد منعطف می‌شود ادامه‌ی برد از جنس برد منعطف ساخته می‌شود‌.

برد الکترونیکی منعطف سخت

دلیل شناخت انواع برد الکترونیکی

در دنیای امروز که محصولات الکترونیکی بسیار اهمیت پیدا کرده‌اند و برد‌های الکترونیکی مغز متفکر این محصولات‌اند شناخت انواع برد الکترونیکی می‌تواند به ما دید کاملی در زمینه‌ی شناخت برد‌ها بدهد‌. شرکت آوند الکترونیک یکی از شرکت‌های فعال در زمینه‌ی برد‌های الکترونیکی است که تمامی خدمات مربوط به برد‌های الکترونیکی را ارائه می‌دهد برای ارتباط با این شرکت کافیست نام آوند الکترونیک را در گوگل جستجو کنید یا روی لینک آوند الکترونیک کلیک کنید‌. در این مقاله با برد‌های الکترونیکی و انواع آن‌ها و دسته بندی‌هایی که دارند آشنا شدیم‌. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد‌ از اینکه تا انتهای این مقاله همراه ما بودید از شما سپاسگزاریم‌.

ارسال نظر ارزشمندتان

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.