امروز با بررسی مفهوم گیمیفیکیشن و مزایای استفاده از آن در خدمت شما هستیم،گیمیفیکیشن (gamification) دارای تعاریف بسیار زیادی و مبهمی است اما واقعا گیمیفیکیشن چیست؟ یک تعریف ساده آن بدین صورت است: بکار بردن المان ها و بخش های مختلف بازی برای رسیدن به اهداف خاصی است که هیچ ربطی به بازی ندارند. یعنی هدف اصلی گیمیفیکیشن این است که به کارهای مختلفی که قرار است انجام دهیم، مولفه های بازی را به آن اضافه می کنیم تا آن کارها را در قالب یک بازی پیش ببریم. برای آشنایی بیشتر با این مفهموم و اطلاعا از جدید ترین اخبار تکنولوژی با ما همراه باشید.
گیمیفیکیشن چیست؟
gamification باعث می شود تا کارهای سخت و طاقت فرسا را در قالب و چارچوب یک بازی انجام دهیم که این گونه هم کار مورد نظر را انجام داده ایم و از آن خسته نمی شویم و هم انجام آن برای ما لذت بخش است چون به نوعی ما در حال بازی کردن هستیم.
گیمیفیکیشن دارای مترادف و معنی های مختلفی است از جمله: بازی کاری، بازیوار سازی، بازی گونی، بازی پردازی، بازی شناختی و … که از این میان کلمه بازیوار سازی در زبان فارسی بیش تر استفاده می شود. نتیجه مهمی که از تمامی این مترادف ها می توان گرفت این است که همه آن ها گویای این موضوع هستند که انجام دادن کارها با استفاده از بازی کردن و سرگرمی. تا اینجای کار با گیمیفیکیشن آشنا شدیم و متوجه شدیم که واقعا گیمیفیکیشن چیست.
کاربردهای گیمیفیکیشن
کاربردهای گیمیفیکیشن بسیار زیاد هستند که در این بخش مهم ترین کاربردهای گیمیفیکیشن را لیست کرده ام:
- آموزش.
- گردشگری.
- فروش.
- بانکداری.
- معرفی کسب و کار.
- روانشناسی.
- زندگی شخصی.
- سازمان.
- کلاس درس.
- بازاریابی و تبلیغات.
- شبکه های اجتماعی.
- رستوران.
- خرده فروشی.
- سلامت.
- پزشکی.
- و …
بررسی دو مثال از گیمیفیکیشن
در این بخش شما را با دو مثال ساده از gamification آشنا خواهم کرد تا بهتر بتوانید آن را درک کنید.
- مثال اول: احتمالا شما هم به یاد دارید که در گذشته محصولاتی مانند پفک وجود داشتند که داخل آن ها عکس های برچسب دار فوتبالیست ها یا برخی از هنرمندان قرار داشت و یک برگه نیز وجود داشت که باید مثلا 20 تا پفک میخریدیم و عکس های آن ها را جدا و روی برگه اصلی قرار می دادیم تا کاملا پر شود. این یک مثال ساده از gamification بود که یک کار را در دنیای واقعی در قالب بازی انجام می دادیم و لزومی هم ندارد که gamification ها تنها در قالب بازی های رایانه ای باشند.
- مثال دوم: تقریبا تمام شرکت های بزرگ دنیا از gamification استفاده می کنند که یکی از آن ها شرکت استارباکس است. این شرکت یک پروژه گیمیفیکیشن به نام My Reward را راه اندازی کرد و کابران یا افراد جهت حضور در آن اعلام آمادگی می کنند و داری سه سطح وفاداری است. بعد از آن به ازای هر خرید از استارباکس، صاحب یک ستاره طلایی خواهند شد که هر چقدر تعداد خریدها بیش تر شود، ستاره های طلایی آن ها نیز بیش تر و سطح وفاداری شان نیز بالاتر خواهد رفت. در نتیجه هر هر فردی با توجه به ستاره های طلایی که کسب کرده است، پاداش های متفاوتی دریافت می کند. همین مورد گیمیفیکیشن ساده باعث شد تا سال 2012 تعداد افرادی که از این گیمیفیکیشن استفاده می کنند نزدیک به 4.5 میلیون نفر برسد و درآمدی که استارباکس از آن کسب کرد تقریبا 3 میلیارد دلار بود.
دلایل و مزایای استفاده از گیمیفیکیشن
- جذب مشتری و درآمد زایی بالا.
- در دست داشتن اطلاعات بیش تری از مشتریان و استفاده از آن در پروژه های بعدی.
- بررسی بازخورد محصولات و خدمات.
- بهبود فضای حاکم بر محیط کار.
- تقویت وفاداری مشتریان.
- و …
کلام آخر
در این مقاله با gamification آشنا شدیم و متوجه شدیم که منظور از گیمیفیکیشن چیست ودر ادامه با کاربردها و دلایل استفاده از آن نیز آشنا شدیم. نکته مهمی که که در گیمیفیکیشن وجود دارد آن است که باید قوانین و حال و هوای بازی را در دنیای واقعی و کارهای مختلف لحاظ کنیم.