مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر به چه صورت است؟

مهریه مالی است که بعد از جاری شدن عقد نکاح مرد باید آن را به زن پرداخت کند. زن بعد از عقد نکاح مالک مهریه خواهد شد و می تواند هر زمان که بخواهد آن را مطالبه کند. بعضی از افراد بر این تصورند که مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر امکان پذیر نیست. اما باید گفت که حتی زمانی که شوهر فوت کند هم امکان مطالبه وجود دارد. در چنین شرایطی یکی از سوالاتی که ممکن است پیش بیاید این می باشد که مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر به چه صورت است؟ برای دریافت اطلاعات بیشتر در این مورد در ادامه همراه ما باشید.

مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر به چه صورت است؟

مهریه چیست؟

 

مهریه یکی از مهم ترین حقوق مالی زن می باشد که بعد از جاری شدن عقد نکاح به زن تعلق می گیرد و هر زمان که بخواهد می تواند آن را مطالبه کند. تعیین مهریه یکی از شروط مهم ازدواج موقت است. اگر مهریه زن در عقد موقت مشخص نباشد، عفد به درستی انجام نخواهد شد. اما در عقد دائم نیازی به تعیین میزان مهریه نیست. به همین علت مهریه زن بعد از فوت شوهر هم قابل مطالبه می باشد و رابطه نامشروع و عدم تمکین زن باعث عدم پرداخت مهریه نخواهد شد.

 

نکات مهم در مورد مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر

 

  • اگر مرد فوت کند و ارثی به جا نگذاشته باشد یا ارث کمی داشته باشد، وارثان مرد مسئولیتی برای پرادخت مهریه نخواهند داشت.
  • اگر اموال به جا مانده از شوهر کم باشد و چند نفر هم طالبکار باشند، هر کدام که زودتر اقدام به توقیف اموال موروثی کنند، در گرفتن طلب خود در اولویت خواهند بود.
  • در کل باید گفت که مهریه زن جز دین متوفی به حساب می آید و نسبت به طلبکاران دیگر، مهریه زن اولویت دارد.
  • همان طور که در بخش های بالا گفته شد، اگر بین زوجین نزدیکی صورت نگرفته باشد و زوج فوت کند، زن می تواند کل مهریه را از اموال به جا گذاشته متوفی مطالبه کند. اگر مهریه زن وجه نقد باشد، تا زمان فوت شوهر به نرخ روز محاسبه می شود.
  • زمانی که شوهر از دنیا برود، زوجه می تواند به دادسرا مراجعه کرده و دادخواستی برای مطالبه مهریه تنظیم کند. بعد از تقسیم اموال متوفی، دادخواست مطابه مهریه به ورثه متوفی اعلام خواهد شد.

نکات مهم در مورد مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر

نحوه دریافت مهریه بعد از فوت شوهر

 

طبق قوانین مدنی، اگر فردی فوت شود، ابتدا باید همه دین ها و بدهی هایی که داشته است، پرداخته شود و در آخر اگر چیزی از اموال منقول و غیر منقول فرد متوفی باقی ماند، بین ورثه تقسیم شود. به همین علت اگر مردی فوت کند و مهریه همسرش را قبل از مرگ نپرداخته باشد، زن می تواند مهریه را از ورثه مطالبه کند.

 

نحوه دریافت مهریه به این صورت است که اولین قدم برای گرفتن مهریه، اجرای ثبت می باشد‌. مطابق با قانون ابتدا باید اسناد و مدارک مورد نیاز برای تمامی املاک و مستغلات را از اداره ثبت دریافت کنید و استعلامات لازم را برای آن انجام دهید.

 

گرفتن این اسناد از اداره ثبت املاک و اسناد برای ارائه به مراجع قانونی ضروری می باشد. سند ازدواج هم یک سند رسمی می باشد که در آن مبلغ مهریه تعیین شده است. به همین علت زن می تواند با مراجعه کردن به مراکز ثبت اسناد، مهریه خود را مطالبه کند.

 

بعد از مطالبه مهریه، ابلاغیه برای وارثان متوفی فرستاده خواهد شد. در آن ابلاغیه به وارثان اطلاع داده می شود که به مدت ۱۰ روز فرصت دارند که مهریه زن را بپردازند. اگر وارثان، بعد از دریافت ابلاغیه به دلیلی مهریه زن را نپردازند، اموال باقی مانده از متوفی توقیف خواهد شد و اگر اموالی برای توقیف وجود نداشته باشد، زن می تواند یک گواهی از اداره ثبت بگیرد و مراحل دریافت مهریه را از طریق دادگاه دنبال کند.

 

نحوه دیگری هم برای مطالبه وجود دارد. در چنین شرایطی اگر زن موفق به مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت نشود، می تواند دادخواستی برای مطالبه مهریه تنظیم کرده و به دادگاه خانواده ارسال کند. از آن جایی که مهریه جز دین متوفی به حساب می آید، پرداخت آن نسبت به دین های دیگر دارای ارجحیت می باشد.

 

البته باید گفت که وارثان مسئول پرداخت دین و بدهی های متوفی خارج از اموال موروثی او نخواهند بود و در صورت وجود اموال باقی مانده باید آن را بین طلبکاران نسبت به طلبی که دارند، تقسیم کنند. زمان تقسیم اموال ابتدا باید بدهی هایی که در اولویت هستند، پرداخت شوند. مهریه و نفقه زن جز اولویت در تقسیم بندی اموال موروثی می باشد. همچنین باید گفت که مهریه دائم زن بعد از فوت شوهرش از سهم الارث او جدا می باشد و زن می تواند بعد از فوت شوهرش هم مهریه را مطالبه کند و هم سهمی از ارثیه او داشته باشد.

نحوه دریافت مهریه بعد از فوت شوهر

بعد از فوت پدر می توان مهریبه را مطالبه کرد؟

 

در واقع در جواب این سوال باید گفت که پرداخت مهریه بر عهده شوهر می باشد و پدر شوهر در صورت تمکن مالی هم مسئولیتی در پرداخت مهریه ندارد. اگر پدر شوهر در سند ازدواج یا قراردادی دیگر پرداخت مهریه را تقبل کرده باشد، در این صورت زن می تواند مهریه را از او مطالبه کند. اگر پدر شوهر یا هر فرد دیگری از خانواده که شوهر از او ارث می برد فوت کند، زن می تواند از سهم الارثی که به شوهر تعلق می گیرد، مهریه خود را مطالبه کند.

 

همچنین در مورد مطالبه مهریه بعد از فوت پدر شوهراز اموال او باید گفت که اگر پدر شوهر ذکر کرده باشد که مهریه را پرداخت می کند، مسئول پرداخت مهریه می باشد و با فوت او این مسئولیت از بین نمی رود. در خصوص دریافت مهریه از پدر شوهر باید گفت که اگر مبلغ مهریه کمتر از 20 میلیون باشد، شورای حل اختلاف مرجع صالح به آن رسیدگی می کند و اگر مبلغ مهریه از 20 میلیون بیشتر باشد، دادگاه خانوادگی به آن رسیدگی خواهد کرد. همچنین زن می تواند برای مطالبه مهریه اموال پدر شوهر را توقیف کند.

 

کلام آخر

 

با سپاس از شما همراهان گرامی که ما را تا انتهای این مطلب همراهی کردید. ما در این مطلب تمام تلاشمان را کردیم تا نکات مهم در مورد مطالبه مهریه بعد از فوت شوهر را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. امیدواریم که مطالب ارائه شده برایتان مفید و کاربردی بوده باشد.

ارسال نظر ارزشمندتان

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.