نقد و بررسی عملکرد انواع پروتکل های اینترنت اشیا [قابلیت ها]

در سال های گذشته، پروتکل های اینترنت اشیا به سرعت در حال رشد و تکمیل شدن هستند که در واقع هر یک ، روشی استاندارد جهت بهتر کار کردن با این تکنولوژی و ابزارهای آن می باشد. با توجه به مفهوم و کاربرد اینترنت اشیا در ادامه با توضیحات کامل سعی در معرفی انواع پروتکل ها داریم.

IoT protocols انواع مختلفی دارند و هر یک با هدف خاصی ایجاد شده اند مثلا مانند نوع امنیتی آن. این IoT protocols با وضع کردن قوانین امنیتی و استاندارد باعث می شود اینترنت اشیا در افزایش امنیت تجهیزات تاثیرات موثر و مفیدی داشته باشد. در ادامه 10نمونه از آن را با هم بررسی خواهیم کرد.

انواع پروتکل های اینترنت اشیا

پروتکل های اینترنت اشیا

مهم ترین پروتکل های استاندارد و پروتکل های امنیتی به شرح زیر می باشند:

  • وای فای (wi-fi): پروتکل wi-fi بر اساس استاندارد معروف IEEE 802.11n می باشد که از این پروتکل ارتباطی نیز در بسیاری از بخش های دیگر مانند انواع وسایل ارتباطی و گوشی ها استفاده می کنیم.
  • بلوتوث (bluetooth): از این پروتکل ارتباطی نیز جهت ارتباط با برد کم استفاده می شود. وسایل داخل خانه که فاصله کمی با یکدیگر دارند می توانند از این پروتکل استفاده کنند و بسیار کاربردی است.
  • سلولی: از پروتکل سلولی برای ارتباط بین شهری، کشوری و حتی قاره ای استفاده می شود و علت آن نیز این است که جهت ایجاد یک منطقه پوشش، این پروتکل نیازی به هیج دروازه یا ورودی از پیش تعیین شده ندارد.
  • موج z: پروتکل موج z از فناوری ارتباطات RF کم قدرت استفاده می کند و جهت استفاده در محیط های خانگی و شرکتی نیز بسیار مناسب است.
  • زیگبی (zigbee): این پروتکل جزو یکی از بهترین پروتکل های اینترنت اشیا است که از محبوبیت بالایی نیز برخوردار است. علت آن نیز مصرف کم انرژی، مقیاس پذیری بالا، مقاومت بالا، امنیت بالا و … می باشد.
  • پروتکل OPC-UA: یکی دیگر از پروتکل های استاندارد اینترنت اشیا، پروتکل OPC-UA می باشد که زیر نظر پروتکل M2M است. جالب است بدانید که پروتکل OPC-UA مستقل از هرگونه سیستم عامل است و تمام دستگاه ها می توانند بین کلاینت و سرورها از طریق درخواست و ارسال پیام ارتباط برقرار کنند.
  • پروتکل MQTT: این پروتکل از سه قسمت اصلی تشکیل شده است: ناشر، مشترک و کارگزار. این پروتکل نیز در شبکه اجتماعی فیس بوک مورد استفاده قرار گرفته است و برای شبکه های بیسیمی که هر چند وقت یک بار با محدودیت پهنای باند رو به رو می شوند بسیار مناسب است.
  • ارتباط میدانی نزدیک (NFC): این پروتکل نیز یکی از پروتکل های استاندارد اینترنت اشیا می باشد که در داخل گوشی های هوشمند نیز بکار می رود. هنگامی که ما از طریق گوشی های هوشمند خود بدون تماس، پرداخت های اینترنتی را انجام می دهیم از این پروتکل استفاده می کنیم. البته علاوه بر گوشی های هوشمند، در تجهیزات مختلف اینترنت اشیا نیز به وفور مورد استفاده قرار گرفته است.
  • پروتکل SigFox: این پروتکل در ارتباطاتی که دارای مسافت زیاد هستند مورد استفاده قرار می گیرد. می توان گفت در ارتباطاتی که مصرف برق زیادی نیاز ندارند، این پروتکل جزو یکی از IoT protocols می باشد که می تواند جزو بهترین گزینه باشد.
  • پروتكل LoraWAN: از این پروتکل جهت روشنایی داخلی شهرهای هوشمند مانند انواع چراغ ها استفاده می شود. مزایای این پروتکل شامل مصرف کم انرژی، مصرف بهینه آن، قابل پشتیبانی از میلیون ها دستگاه مختلف و … می باشد.

انواع پروتکل های اینترنت اشیا

کلام آخر

در این مقاله با 10 IoT protocols آشنا شدیم و دیدیم که پروتکل های امنیتی اینترنت اشیا جهت برقرای ارتباط می توانند بسیار مفید واقع شوند. جهت ایجاد شبکه ای از اشیا و اتصال آن ها به اینترنت اشیا، حتما باید از این پروتکل های استاندارد اینترنت اشیا و پروتکل های استاندارد دیگر استفاده کنید.

 

 

ارسال نظر ارزشمندتان

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.