آشنایی با حقوق زن در زمان طلاق

در بسیاری از مواقع، زوجین بنا بر مشکلاتی تصمیم به طلاق  می گیرند اما طلاق زوجین به این آسانی ها هم نیست. یکی از مهم ترین مسائلی که در فرآیند طلاق مورد توجه وکلا قرار می گیرد، حقوق زن در زمان طلاق است. در این بخش، قصد داریم به توضیحاتی راجع به حقوق زن در خانواده و در طلاق توافقی بپردازیم. پس با ما همراه باشید.

انواع حقوق زن در طلاق توافقی

بصورت کلی حقوق زن در زمان طلاق به دو بخش مالی و غیر مالی تقسیم می شود. حضانت فرزند، مهم ترین بخش حقوق غیر مالی زن در طلاق توافقی را پوشش می دهد.

در طلاق توافقی، زوجین با توافق یکدیگر، حضانت فرزندان را بر عهده می گیرند. البته خوب است بدانید که اگر طلاق از طرف زن باشد، نیاز است حق و حقوق زن بصورت کامل بررسی و پرداخت شود. لازم به ذکر است که این امر به توافق زوجین نیز بستگی دارد. حقوق مالی زن نیز در طلاق توافقی شامل مهریه، حق المثل و نفقه می شود.

حقوق زن در زمان طلاق

 

نحله چیست؟

در طلاق توافقی، مقوله ای به نام نحله وجود دارد. در دادگاه، مرد می تواند برای خرج ادامه زندگی زن با توجه به شرایط مالی خود، مبلغی را به صورت کلی یا ماهیانه پرداخت کند. البته خوب است بدانید که نحله کاملا توافقی است و دادگاه و وکیل خانواده هیچ نقشی در تعیین آن ندارند. از سویی دیگر، اگر مرد از قدرت مالی خوبی برخوردار نباشد، می تواند از پرداخت نحله صرف نظر کند.

حقوق مالی زن بعد از طلاق توافقی

همانطور که در قسمت های قبل اشاره شد، حقوق مالی زن در زمان طلاق به دو دسته مالی و غیر مالی تقسیم می شود. حقوق مالی زن به سه بخش مهریه، نفقه و حق مثل تقسیم می شود. البته فراموش نکنید که حق طلاق و مهریه در هنگام عقد مشخص می شوند.

ناگفته نماند که زن می تواند در هنگام طلاق توافقی، تمامی حقوق مالی خود را به مرد ببخشد و در ازای آن، حضانت فرزند خود را به عهده بگیرد.

1-مهریه

از مهم ترین بخش های عنوان شده حقوق زن در زمان طلاق، می توان به مهریه اشاره نمود. مقدار و مبلغ مهریه در زمان عقد با توافق دو خانواده مشخص می شود. لازم به ذکر است که بیشترین مشکل و چالش های طلاق زوجین مربوط به مهریه است. اگر مقدار مهریه زن زیاد باشد، کارشناسان و وکلا دادگستری شرایط مالی مرد را مورد بررسی و سنجش قرار می دهند. اگر مرد از شرایط مالی خوبی برخوردار باشد، موظف است مهریه زن را تمام و کمال پرداخت کند. البته اگر زن قصد بخشش مهریه خود را داشته باشد، باید به همراه مرد به محضر مراجعه نمایند و یک نامه رسمی برای دادگاه تهیه کنند. بهتر است بدانید که اگر مهریه عندالمطالبه باشد، زن می تواند آن را در هر زمان از مرد دریافت کند.

حقوق مالی زن در زمان طلاق

 

2-حق مثل

یکی دیگر از بخش های حقوق زن در زمان طلاق، حق مثل می باشد. در برخی از عقدنامه ها، حق مثل ذکر شده است. البته به خاطر داشته باشید که حق مثل تمامی خدمات زن همچون شستشو ظروف، نظافت منزل، آشپزی و … را پوشش می دهد.

در اکثر مواقع، حق مثل در طلاق توافقی نادیده گرفته می شود. در برخی از مواقع، مرد باید حق مثل زن را پرداخت کند. لازم به ذکر است که زن می تواند حتی پس از فوت شوهر نیز اقدام به دریافت حق مثل خود نماید.

3-نفقه

نفقه، شامل تمامی خرج ها و نیاز های زندگی زن پس از طلاق است که بایستی توسط مرد تامین گردد. البته در برخی از عقدنامه ها، اشاره ای به نفقه نشده و به همین دلیل، زن نمی تواند پس از طلاق از مزایای آن بهره مند شود. مقدار نفقه، به عواملی همچون شرایط مالی مرد و خدمات و زحمات زن بستگی دارد. ناگفته نماند که اگر زن اموالی با مالکیت خود داشته باشد یا شاغل باشد، نمی تواند نفقه را دریافت کند.

حقوق غیر مالی زوجه بعد از طلاق توافقی

حقوق غیر مالی زوجه بعد از طلاق توافقی، تنها به محل زندگی و حضانت فرزندان منتهی می شود. البته حقوق غیر مالی زوجه بهتر است توسط وکلا کاربلد و کارشناسان دادگاه تعیین گردد.

 

مهریه در طلاق توافقی

مهریه، بخش بسیار مهمی از عقدنامه را پوشش می دهد و مربوط به عقد و نکاح دائم زن است. البته اگر در عقدنامه مهریه به صورت عندالمطالبه قید شده باشد، زن می تواند آن را در هر زمان از شوهر خود دریافت کند. مهریه شامل مادیاتی همچون مالکیت املاک، سکه طلا، پول نقد، طلا و … می شود. همانطور که در قسمت های قبل اشاره شد، مهریه زن با توجه به دارایی و شرایط مالی شوهر در دادگاه تعیین می گردد. به بیانی دیگر، مهریه در حقوق زن در زمان طلاق توافقی بیشتر توسط دادگستری تعیین می شود. البته اگر مرد از شرایط مالی خوبی برخوردار نباشد، می تواند مهریه زن را به صورت اقساطی و ماهیانه پرداخت کند.

مواردی که به زن مهر تعلق نمی گیرد

حقوق زن در زمان طلاق شامل موارد مالی و غیر مالی می شود. برخی از موارد و نکات هستند که سبب باطل شدن مهریه زن می شوند. از مهم ترین مسائلی که مهریه را باطل می کند، می توان به باطل کردن عقدنامه و نکاح اشاره نمود. علاوه بر آن، اگر یکی از زوجین قبل از تعیین مهریه فوت کند، هیچگونه مهریه ای به زن تعلق نمی گیرد.

حضانت فرزند پس از طلاق با چه کسی است؟

یکی از سوالات متعددی که برای بسیاری از افراد مطرح می گردد، این است که حضانت فرزند دختر بعد از طلاق با چه کسی است؟ در طلاق توافقی، زن و مرد می توانند با مشورت و توافق یکدیگر، حضانت فرزندان را به صورت مشترک یا همیشگی بر عهده بگیرند. البته طبق قوانین جدید، حضانت فرزند دختر تا 9 سالگی با مادر است و پس از آن پدر باید وظیفه پرورش فرزند خود را بر عهده بگیرد.

حضانت فرزند پس از طلاق

 

کلام آخر

امروزه متاسفانه بسیاری از زوجین بنا بر کوچکترین مشکل، اقدام به جدایی و طلاق می کنند. پیشنهاد می شود برای یک آینده بهتر، بجای طلاق برای رفع مشکل اقدامات لازم را به عمل آورید. البته شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به حقوق زن در زمان طلاق، با وکیل خانواده صحبت کنید و از تجربیات او استفاده نمایید.

 

منبع : https://vakiltalagh.com

 

ارسال نظر ارزشمندتان

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.