امروز جدیدترین اخبار تکنولوژی با معرفی اجزا تشکیل دهنده بازی های شناختی با ما همراه باشید.بازی های شناختی نوع جدیدی از بازی های رایانه ای هستند که البته هدف از ساخت آن ها، صرفا سرگرم شدن و لذت نیست. به طور کلی بازی های شناختی را با هدف شناخت مغز، شناسایی اختلالات موجود در مغز و ارائه راهکارهایی از طریق بازی جهت غلبه بر این اختلالات یا بیماری در فرد می باشد که به این فرایند، بازی درمانی گفته می شود.
در بازی درمانی هدف بهبود یک اختلال یا جلوگیری از بروز یک بیماری در فرد با استفاده از بازی کردن می باشد اما چگونه؟ در واقع بازی درمانی یک رشته بسیار سخت و تخصصی می باشد که با ترکیب چندین رشته در کنار هم و ترکیب تخصص های آن ها می توان بازی های شناختی را توسعه داد.
علومی مانند هوش مصنوعی، علوم شناختی، روانشناسی، مهندسی نرم افزار و … با یکدیگر ترکیب و با ایجاد قوانینی در بازی سعی می کنند تا هنگام سرگرم شدن فرد با بازی، این بازی بتواند بر روی ناحیه خاصی از مغز او اثر بگذارد و یا آن را فعال کند یا این که در دراز مدت و از طریق بازی بتوان مانع از کم کاری آن شود.
اجزا تشکیل دهنده بازی های شناختی
شاید تصور کنید که بازی های شناختی دقیقا مانند بازی های معمولی هستند و در نهایت چند برنامه نویس که مسلط به توسعه گیم هستند می توانند به راحتی بازی های شناختی را توسعه دهند. اما این حرف کاملا غلط است چون اجزا بازی های شناختی بسیار گسترده است که در بخش بعدی اجزا بازی درمانی یا بازی های شناختی را برای شما لیست کرده ام.
علوم شناختی
علوم شناختی یکی از زیر مجموعه های هوش مصنوعی می باشد که یکی از اهداف آن، تلاش جهت شناسایی هوشمندی، شناخت، نحوه تفکر، هوشمندی و … در موجودات زنده می باشد. در نتیجه یک کودکی که به اختلال یا بیماری ترس مبتلا است می توان آن را از منظر علوم شناختی مورد بررسی قرار داد و علت این اختلال را شناسایی کرد. همچنین با دریافت سیگنال های مغزی از آن می توان بخش هایی از مغز که بیش تر با این اختلال درگیر هستند را نیز شناسایی کرد.
روانشناسی
هنگامی که با استفاده از علوم شناختی، اختلال و علت آن شناسایی شد، حال روانشناس باید راهکارهایی جهت مقابله با این اختلال ارائه دهد. در واقع یک روانشناس به کمک محقق علوم شناختی، باید راه درمان این اختلال یا حتی روشی جهت جلوگیری از بروز بیماری در فرد در آینده را پیدا کنند.
هوش مصنوعی
از مهم ترین اجزا بازی های شناختی می توان به هوش مصنوعی اشاره کرد که به نوعی تقریبا بقیه اجزا بازی های شناختی، زیر مجموعه هوش مصنوعی هستند. وظیفه متخصص هوش مصنوعی این است که اطلاعاتی که از محققین علوم شناختی و روانشناس دریافت کرده است را در قالب یک الگوریتم و مبتنی بر هوش مصنوعی مدل کند. در واقع متخصص هوش مصنوعی به نوعی این دو شاخه را به هم وصل می کند یعنی اطلاعات را از این دو فرد دریافت می کند و جهت پیاده سازی عملی آن، یک مدل ریاضی را توسعه و آن را در قالب یک زبان برنامه نویسی تبدیل به یک الگوریتم می کند.
توسعه دهنده بازی
در نهایت نیز کسی که در حوزه بازی های رایانه ای فعالیت می کند و شاید لازم نباشد که از زیر شاخه های دیگر دانش خاصی بدست آورد، تمام پژوهش ها و الگوریتم های متخصصین هوش مصنوعی را در بازی اعمال می کنند. دقت شود کسی که توسعه دهنده بازی است، با استفاده از گفته های متخصص هوش مصنوعی، الگوریتم ها و روش های مورد نظر را در بخش های مختلف بازی اعمال می کند.
کلام آخر
در این مقاله با اجزا بازی درمانی یا اجزا بازی های شناختی آشنا شدیم و دیدیم که توسعه بازی های شناختی نیاز به چندین تخصص مختلف دارد و در واقع یک کار بین رشته ای است.