بازی درمانی یکی از شاخه های بسیار جذاب می باشد که نظر محققین در حوزه های مختلف را به خود جلب کرده است. بازی درمانی تلفیقی از رشته های هوش مصنوعی، علوم شناختی، علم روانشناسی، بازی سازی، مهندسی عصبی و … می باشد و در آن تلاش می شود تا افرادی که دچار اختلال شده اند، با استفاده از بازی های شناختی بتوانند بر اختلال یا بیماری خود غلبه کنند. مثلا بیماران اوتیسم، کودکان خجالتی و … می توانند با استفاده از بازی درمانی بر اختلال یا بیماری خود غلبه کنند.
نکته مهمی که وجود دارد این است که بسیاری از بیماران لازم نیست که به پزشک مراجعه کنند و تنها از طریق درمان به کمک بازی می توانند درصدد رفع بیماری خود باشند. بازی های شناختی بر روی آن قسمتی از مغز تاثیر می گذارند که به علت بیماری، ضعیف یا دچار اختلال شده است.
فناوری های زیادی در زمینه بازی درمانی وجود دارد که در جدیدترین اخبار تکنولوژی با معرفی برخی از آن ها در خدمت شما هستیم. در نتیجه بازی درمانی می تواند این بخش از مغز را درگیر کند و از طریق بازی کردن بتوان آن را فعال کرد. البته بازی درمانی یک پروسه تقریبا بلند مدت است و باید به صورت پیوسته انجام شود تا بهترین تاثیر را بر روی فرد بگذارد.
مفهوم بازی های شناختی و کاربرد آن
بازی های شناختی از مولفه ها و قوانین خاصی برخوردار هستند و برای هر بیماری خاصی، یک بازی شناختی وجود دارد. درمان به کمک بازی باعث می شود تا خیلی از افراد مانند افراد منزوی، کودکان خجالتی و … که از رو به رو شدن با دکتر واهمه دارند، بتوانند به راحتی و از طریق بازی درمانی نسبت به درمان بیماری خود اقدام کنند. در حقیقت تاثیر بازی درمانی بر کودکان بسیار بیشتر از افراد جوان است در نتیجه خیلی از این بازی های شناختی مخصوص کودکان هستند و بهتر است که در سنین کمتر، درمان به کمک بازی را برای فرزندان خود شروع کنیم. اما مثلا برخی از بازی های شناختی که جهت جلوگیری از ابتلا به آلزایمر وجود دارند می توانند در دوران میانسالی نیز استفاده شوند. در بازی های شناختی با توجه به نوع اختلال، قوانین خاصی به کار رفته است که برخی از آن ها به شرح زیر هستند:
- حل معادلات مختلف ریاضی.
- حل برخی مسائل خاص.
- انجام دستوراتی خاص در بازی جهت برنده شدن.
- استفاده از حافظه از طریق به خاطر سپردن برخی اعداد یا موارد خاص در بازی.
- بهبود قدرت تصمیم گیری کودک.
- تقویت هوش و خلاقیت کودک.
تاثیر بازی درمانی بر کودکان
کودکان بسیار منعطف پذیر هستند و هر چقدر در سنین پایین تر اختلالات آن ها شناسایی شود، راحت تر می توان جهت مقابله با آن ها اقدام کرد. از این رو تاثیر بازی درمانی بر کودکان بسیار زیاد است و تقریبا هر نوع اختلالی که کودکان داشته باشند را می توان با استفاده از بازی درمانی حل کرد. کودکان به بازی کردن و تکنولوژی علاقه دارند و می توانند ساعت ها به بازی سرگرم شوند که از این رو بازی های شناختی می تواند بهترین گزینه باشد. یکی از ویژگی های مهم بازی های شناختی این است که کودکان را سرگرم می کند و برای آن ها جذاب است در نتیجه خود کودک تمایل دارد که به بازی سرگرم شود و در حین بازی کردن، اختلالات او نیز بهبود پیدا می کند. یعنی قوانینی در بازی وجود دارد که کودک با انجام آن ها، بخش های خاصی از مغز او درگیر می شوند که همین کار باعث می شود تا ناحیه ای از مغز که آسیب دیده است یا کم کار شده است، شروع به فعالیت کند و فرد بهبود یابد.
کلام آخر
play therapy یکی از راه های برطرف کردن اختلالات در کودکان و افراد است اما خب شاید در برخی مواقع بهترین راه نباشد که جهت این کار حتما باید از پزشک مربوطه مشورت بگیرید.