با توجه به افزایش روز به روز استفاده از جعبه دنده های خودکار در میان خودرو ها توسط خودروسازان و همچنین انتخاب مردم ایران، در این مطلب سعی کردیم با توجه به تفاوت های زیاد این نوع به نسبت جعبه دنده دستی نکاتی را درباره نگهداری صحیح این نوع جعبه دنده ها بررسی کنیم.
نکاتی در جهت افزایش طول عمر گیربکس
1. سرویس های دوره ایی: سرویس های دوره ایی بخشی از نگهداری از گیربکس است و درست مثل تعویض روغن موتور، گیربکس نیز به این سرویس ها احتیاج دارد.
روغن گیربکس برای روان کاری حرکت چرخ دنده ها و دیگر اجزای متحرک مورد استفاده قرار می گیرد و زمان مناسب تعویض آن بسته به روغن مورد استفاده و توصیه کمپانی خودرو سازی متفاوت است، البته به طور متوسط بین 50 تا 60 هزار کیلومتر می تواند معیار خوبی باشد. باید در نظر داشته باشید بعد از دوبار تعویض روغن، نیاز به تعویض صافی گیربکس هم دارید.
انجام این موارد در یک تعمیرگاه گیربکس و با تجهیزات پیشرفته می تواند عمر مفید خودرو شما را تا چندین سال افزایش دهد.
2. حالت درست قرار دادن گیربکس در پارک و متوقف شدن: هنوز هم خیلی از راننده ها در زمانی که می خواهند در جایی پارک کنند پس از متوقف شدن، دنده را روی حالت P گذاشته و سپس دستی را کشیده و پای خود را از ترمز بر می دارند.
این کار تمام وزن ماشین را روی گیربکس قرار می دهد و زمانی که می خواهید دوباره حرکت کنید خودرو با تقه زدن حرکت می کند و برای گیربکس شما مضر است. بهترین راه آن، این است که پس از ایستادن وضعیت گیربکس را روی حالت خلاص یا N قرار داده و سپس دستی را کشیده و ترمز را رها کنید. با این کار وزن خودرو به جای گیربکس روی ترمز دستی است.
3. گرم کردن موتور و گیربکس: یکی دیگر از باید ها، گرم کردن درست روغن موتور و گیربکس است. در فصل های زمستان و پاییز با توجه به سرد بودن هوا، دما روغن های موجود در خودرو نیز کاهش یافته و این کاهش دما باعث افزایش غلظت آن در گیربکس می شود. در نتیجه گرم کردن به عمر ماشین شما کمک بسیاری می کند. برای گرم کردن هم کافی است خودرو را تا 3 دقیقه در حالت خلاص روشن بگذارید و تا زمان بالا آمدن آمپر دما به آرامی حرکت کنید.
4. توقف های در پشت چراغ قرمز: بر خلاف باور های غلط موجود تا زمانی که کمتر از دو دقیقه در یک محل ایستاده اید نیاز به خلاص کردن گیربکس نیست. این کار به این دلیل است که جریان روغن در داخل جعبه دنده در دورهای پایین ناچیز است و در صورت تکرار خلاص کردن و قرار دادن آن در حالت D استهلاک آن به مراتب بیشتر می شود.
5. تعویض دنده در حال حرکت: حتما برای شما هم پیش آمده در یک خیابان شلوغ مجبور به تغییر مسیر بوده و باید دور بزنید، این کار معمولا با عجله انجام می شود و پس از دنده عقب گرفتن، دنده را مستقیم روی حالت D می گذارید. برای انجام این عمل حتما سعی کنید با حوصله توقف کامل کرده و سپس تعویض دنده را انجام دهید.
6. خلاص کردن جعبه دنده در حرکت: اگر فکر می کنید با خلاص کردن دنده در سراشیبی ها از درگیری و استهلاک آن کم می کنید سخت در اشتباهید. درگیر کردن دوباره گیربکس در حرکت یکی از اشتباه رایج در بین راننده ها است.
در وب سایت دنده معکوس لیست کاملی از مراکز تعمیر گیربکس اتوماتیک انواع خودرو های چینی شامل برلیانس، جک، MVM در شهر تهران به همراه آدرس، لیست خدمات، عکس، تلفن ثابت، همراه و موقعیت مکانی آن ها آورده شده و شما می توانید در صورت مشاهده هرگونه مشکل در جعبه دنده خودرو خود با آن ها تماس بگیرید و خودرو خود را تعمیر کنید.