زندگی با داشتن یک جای زخم کمی سخت می شود. نگاه شما به جای زخم، نمود متفاوتی از آن به شما می دهد و حتی می تواند زندگی شما را به شیوه های دیگری تغییر دهد؛ بعضی از جای زخم ها حتی حرکاتتان را محدود می کند. روشهای مختلفی برای کاهش میزان جای زخم، شامل درمان جای زخم با لیزر وجود دارند که در ادامه آن را با یکدیگر بررسی میکنیم.
درمان جای زخم با لیزر
در لیزر درمانی از اشعه های متمرکز نور بر درمان بافتهای آسیب دیده بدن استفاده می شود. با لیزر می توان تومورها و مواردی که رشد زیادی داشته را از بین برد، قدرت دید را افزایش داد، ریزش مو را متوقف کرد و درد را درمان کرد. همچنین به کمک لیزر می توان ظاهر جای زخم را بهبود بخشید.
درمان جای با لیزر یک روند سرپایی است؛ پزشکتان لیزر را به کرات بر روی پوست حرکت می دهد تا سلولهای آسیب دیده پوست را از بین برده و مقدار جای زخم را کاهش دهد. این موارد عبارتند از:
- زخم بریدگی
- زخم سوختگی
- زخم آکنه
- لکه های تیره، لکه های پیری و انواع دیگر لک های روی پوست
حضور گرما و نور این روش باعث می شود تا پزشک، آن را برای افراد حساس به نور توصیه نکند؛ بعضی داروها این نوع حساسیت را ایجاد می کند، بنابراین برای آنکه بدانید آیا گزینه مناسبی برای یک درمان هستید یا خیر، ابتدا با پزشکتان صحبت کنید. بعلاوه اگر از داروهای رقیق کننده خون استفاده کنید، خطر خونریزی بالا می رود و احتمال توقف استفاده از لیزر وجود خواهد داشت.
عوامل زیر نیز از موارد موثر بر توقف استفاده از لیزر است:
- آکنه فعال
- وجود زخم در پوست
- پوست تیره تر
آماده سازی جای زخم برای درمان با لیزر
وقتی درمان جای زخم با لیزر را انتخاب کردید، اطلاعات لازم برای آماده سازی جای زخم را از پزشکتان دریافت خواهید کرد. شاید لازم باشد تا قبل از درمان، اقدامات زیر را انجام دهید:
- حداقل از دو هفته قبل از درمان، کشیدن سیگار را کنار بگذارید.
- آسپیرین، مکمل یا داروهای کندکننده فرایند ترمیم را مصرف نکنید.
- از دو تا چهار هفته قبل از جلسه لیزردرمانی از محصولات پوستی حاوی رتینول یا گلیکولیک اسید استفاده نکنید.
- از لبه محافظ در برابر نور خورشید استفاده کنید و زیاد در معرض نور خورشید نمانید.
نحوه درمان جای زخم با لیزر چگونه است؟
پزشک در جلسه مشاوره درباره بهترین روش درمانی برای بهبود وضعیت زخم تصمیم گیری می کند. گزینه های شما می تواند عبارت باشد از:
جوانسازی با لیزر ابلیتیو
با این روش می توان ظاهر جای زخم، زگیل و چین و چروک را بهبود بخشید. در جوانسازی، لایه خارجی و سلولهای آسیب دیده پوست تا هموارتر شدن پوست برداشته می شود. پزشکتان ممکن است که از لیزر Co2 برای زخم های عمیق تر یا از لیزر اربیوم برای زخم های سطحی استفاده کند.
جوانسازی پوست با لیزر فرکشنال
لیزر برای از بین بردن رنگدانه های تیره سلولها به لایه های عمیق تر سطح پوست نفوذ می کند. این فرایند منجر به تحریک کلاژن سازی و تجدید سلولهای پوست می شود و باعث می شود که زخم کمتر به چشم بیاید.
بعد از درمان جای زخم با لیزر
تا 24 ساعت بعد از درمان جای زخم با لیزر، یک پانسمان بر روی آن خواهد ماند. سپس باید محل درمان را 2 تا 5 مرتبه با محلول نمکی یا محلول سرکه رقیق شده تمیز کنید. می توانید پمادی که پزشکتان برایتان تجویز می کند را نیز مصرف کنید. هدف از این کار، پیشگیری از تشکیل پینه روی زخم است.
زمان ترمیم معمولا بسته به نوع درمان از 5 تا 21 روز است و قرمزی محل درمان ممکن است تا چند ماه باقی بماند. بعد از لیزردرمانی باید تا مدتی از پوستتان در مقابل نور خورشید مراقبت کنید؛ برخورد اشعه های مضر خورشید به پوست درمان شده می تواند زمینه سازی زخم های دیگری باشد.
برای درمان جای زخم با لیزر به چند جلسه لیزردرمانی نیاز است؟
متوسط زمان لازم برای درمان جای زخم با لیزر بین دو تا 10 جلسه است. تعداد جلسات به قدمت جای زخم، نوع زخم و نوع پوست بستگی دارد.
- جای زخم آکنه. 3 تا 5 جلسه
- اسکار آتروفیک. 3 تا 5 جلسه
- اسکار هیپرتروفیک. هر کدام حداقل به 4 تا 6 جلسه نیاز دارد.
- اصولا از هر دو بیمار، یک نفر بعد از جلسه اول لیزردرمانی با کاهش قابل وجه 25 درصدی جای زخم مواجه می شود؛ دستیابی به نتایج بهینه به یک رویکرد پیوسته اصلاحی نیاز دارد.
- علائم کششی؛ معمولا بعد از 3 تا 6 جلسه شاهد بهبود 80 درصدی در مشکل پوستی خواهید بود.
آیا درمان جای زخم با لیزر خطر دارد؟
استفاده از لیزردرمانی می تواند بعضی عوارض جانبی شامل موارد زیر داشته باشد:
بدتر شدن تبخال
لیزردرمانی می تواند تبخال را در کسانی که سابقه ابتلا به آن را داشته باشند، به خصوص اگر لیزردرمانی در اطراف دهان انجام شود، بدتر کند. اگر نگران این موضوع هستید، با پزشکتان صحبت کنید که قبل از درمان، داروی ضدویروسی مصرف کنید.
میلیا
میلیا به برجستگی های سفید، کوچک و مشابه با جوش های سر سفید است که مشکل جدی محسوب نمی شوند اما می توانند آزاردهنده و زشت باشند. لایه برداری ملایم با حوله گرم می تواند به رفع آن کمک کند، اما اگر اینطور نشود باید به یک متخصص پوست مراجعه کنید.
لک پوست (هایپرپیگمنتاسیون)
این موضوع می تواند متاثر از تاثیر تیره کننده استفاده از لیزر بر روی پوستتان باشد و اگر نگرانتان می کند، می توانید از کرم های روشن کننده پوست استفاده کنید. همچنین در صورت حضور زیاد در معرض نور خورشید، باید از کلاه لبه دار و کرم ضدآفتاب استفاده کنید.
برای اینکه از خطرات جای زخم با لیزر در امان باشید، کافی است تا قبل از اقدام نمودن به انجام این روش با یک پزشک متخصص پوست مشورت کنید تا متوجه شوید که آیا کاندیدای مناسب برای درمان جای زخم با لیزر هستید یا خیر.
هزینه درمان جای زخم با لیزر چقدر است؟
با توجه به استفاده از لیزر درمانی برای درمان جای زخم یک روند زیبایی است، هزینه آن تحت پوشش بیمه قرار نمی گیرد. هزینه درمان به موارد زیر بستگی دارد:
- اندازه جای زخم
- تعداد زخم ها
- تعداد جلسات لیزردرمانی مورد نیاز
یادتان باشد که برای دستیابی به نتایج بهینه، شاید به بیش از یک جلسه لیزردرمانی نیاز داشته باشید. باید هزینه هر جلسه درمان را در همان جلسه پرداخت کنید.
با توجه به اعلام هزینه های مختلف برای لیزردرمانی، بهتر است ابتدا به چند پزشک مراجعه کنید و هزینه اعلام شده آنها را با هم مقایسه کنید. بعضی مراکز درمانی، هزینه جلسه مشاوره را همراه با هزینه درمان دریافت می کنند.