امروزه شاهد بازی های رایانه ای بسیار زیادی هستیم که بسیاری از آن ها هیچ جنبه آموزشی و مزیتی برای کودکان ما ندارند و از آن ها به عنوان بازی های رایانه ای مضر برای کودکان یاد می کنیم. این بازی های مضر روی هیچ یک از زمینه های هوشی و خلاقیت کودک تاثیر نمی گذارد و در دراز مدت می توانند تاثیرات منفی را برای کودک در پی داشته باشند که در ادامه جدیدترین اخبار تکنولوژی بیش تر در مورد بازی های مضر برای کودکان صحبت خواهم کرد.
ضرر بازی های رایانه ای
به طور کلی بازی های رایانه ای را می توان به دو دسته بازی های مفید و بازی های مضر تقسیم بندی کرد که در این بخش تمرکز ما بر روی بازی های مضر می باشد. وقتی فرزند یا کودک ما بخش زیادی از روز را به بازی های رایانه ای مشغول باشد و این بازی ها هیچ مزیتی برای آن ها نداشته باشد، باعث می شود که کودک در دراز مدت به موارد زیر مبتلا شود:
- ضعیف شدن بینایی چشم.
- ایجاد خستگی در کودک.
- پرخاشگری کردن.
- ایجاد افسردگی و اضطراب در آن.
- کاهش بهره هوشی.
- کاهش خلاقیت.
- گوشه نشینی و منزوی شدن.
- و …
بازی های رایانه ای مضر برای کودکان
در بخش های قبل متوجه شدیم که بازی های مضر می توانند عواقب بدی برای کودک در پی داشته باشند اما این بازی ها دقیقا چه بازی های رایانه ای هستند یا دارای چه ویژگی هایی هستند. در زیر می توانید با ویژگی های بازی های مضر برای کودکان آشنا شوید:
- بازی های اکشنی که دارای حجم بالایی از خشونت هستند: بسیاری از بازی های اکشن برای کودکان مفید هستند چون باعث می شود که در شرایط حساس تصمیم گیری های مختلفی بگیرند و همین مورد می تواند در زندگی واقعی آن ها نیز ورود پیدا کند. اما برخی از بازی های اکشن دارای حجم بالایی از خشونت هستند و بیش تر خشم و خشونت را در کودک به وجود می آورد که به هیچ وجه نباید این بازی ها را برای فرزند خود تهیه کنیم.
- بازی های بیهوده ای که صرفا وقت پر کن هستند: برخی از بازی ها نیز با این که شاید ضرری برای کودک ما نداشته باشند، اما هیچ سودی هم ندارند و فقط وقت کودک را بیهوده هدر می دهند که به جای آن ها کودک می تواند از بازی های رایانه ای بهتری جهت تقویت مهارت های خود استفاده کند. این بازی ها نیز به هیچ وجه توصیه نمی شوند.
- بازی هایی که مراحل سختی دارند: احتمالا با این صحنه مواجه شده باشید که وقتی کودک شما هنگام سرگرم شدن با یک بازی رایانه ای، عصبانی یا ناراحت می شود که چرا نمی تواند از عهده این بازی برآید و مراحل آن را جلو ببرد. باید به این نکته مهم دقت کنیم که نباید برای کودکان خود بازی هایی را تهیه کنیم که که فراتر از توانایی های آن ها باشند. مثلا حل معماهایی که مناسب افراد بالای 18 سال است را به هیچ وجه نباید به یک کودک مثلا 10 یا 12 ساله دهیم. این گونه کودک فکر می کند که هیچ توانایی و استعدادی ندارد در نتیجه اعتماد بنفس او نیز بشدت پایین می آید.
- بازی هایی که مناسب با سن کودک نیستند: برخی از بازی ها از لحاظ غیر اخلاقی بودن می توانند تاثیرات بدی را روی فرزند شما بگذارند. معمولا این بازی ها بیش تر ساخت کشورهای خارجی هستند که با توجه به فرهنگ آن ها تولید شده است و با سرگرم شدن کودک با آن ها، این فرهنگ نیز به کودک منتقل می شود که می تواند تاثیرات بدی را به دنبال داشته باشد. در نتیجه به بازی های رایانه ای که ساخت کشورهای خارجی هستند بیش تر دقت کنید.
کلام آخر
بازی های رایانه ای دارای مزایای زیادی هستند که البته در کنار این مزایا دارای معایبی نیز هستند. در این مقاله سعی شد تا در مورد ضرر بازی های رایانه ای برای کودکان صحبت شو که امیدوارم برای شما مفید بوده باشد.