کاشت مو نه تنها برای افرادی که موهای خود را به صورت غیرمنتظره از دست دادهاند، بلکه حتی برای کسانی که میخواهند خط موی خود را تغییر دهند یا موهای جذاب داشته باشند نیز جذاب است. اما آیا کاشت مو واقعا بیخطر و موفقیت آمیز است؟ آیا این فرایند ماندگار است یا منجر به ایجاد تغییرات غیرقابل توجیه در بافت بدن میشود؟ در این مقاله، در مورد مراحل دقیق کاشت مو و عوارض جانبی آن صحبت خواهیم کرد.
مراحل کاشت مو
کاشت مو شامل تعدادی مرحله میشود: مشاوره پیش از جراحی، برداشت پیوند و حفظ آن، کاشت و مراقبت پس از جراحی. در اکثر موارد، فرایند کلی درمان 6 تا 9 ساعت زمان میبرد.
مرحله 1: مشاوره و آمادگی
در شروع فرایند کاشت مو، بیمار برای مشاوره اختصاصی با جراح حضور مییابد. ارزیابی جداگانه هر بیمار و مشخص کردن بیشترین تعداد پیوندهایی که باید انجام شود و مکان آنها مهم است. این زمان برای صحبت در مورد نتایج پیش بینی شده و پرسیدن سوالات میباشد. سپس انجام آزمایشات پیش از جراحی که الزامی هستند و دیگر آمادهسازیها را ادامه میدهیم.
مرحله 2: آماده کردن پوست سر
زمانی که به روز جراحی نزدیک میشویم، ممکن است نیاز به اصلاح مو داشته باشید. برخی از بیماران این کار را به تدریج و در ماههای منتهی به جراحی انجام میدهند، اما دیگران ممکن است تا زمان جراحی صبر کنند و این کار در کلینیک برای آنها انجام شود. داشتن سر تراشیده به جراح کاشت مو امکان تقلید زاویه و مسیر طبیعی موها را داده و میزان نامرتبی را به حداقل برساند. با این حال، در برخی موارد امکان اصلاح بخشی از سر یا اصلاح نکردن موهای کاشته شده وجود دارد که در این مورد میتوان در جلسه مشاوره صحبت کرده و تصمیم گرفت.
مرحله 3: بررسیهای اولیه
زمانی که به کلینیک برای کاشت مو مراجعه میکنید، نیاز به پر کردن فرم رضایتنامه برای عمل دارید. این مورد توسط پرستارانی که به این جراحی کمک میکنند، توضیح داده میشود. از شما تصاویر پیش از جراحی نیز گرفته میشود که کلینیک آنها را نگه میدارد. سپس جراح مراحل درمان را با شما مجددا بررسی کرده، نواحی را که قرار است درمان شوند را علامت گذاری میکند و به سوالات شما پاسخ میدهد.
مرحله 4: بیحسی
قبل از شروع درمان، به منظور بدون درد کردن برداشتن و پیوند مو و راحتی بیمار، بیحسی موضعی به پوست سر تزریق میشود. این بخش در ابتدا ممکن است سوزش داشته باشد، اما در اکثر بیماران سریعا رفع میشود. بیحسی تقریبا فوری تاثیر میگذارد. در طی درمان به هوش هستید، پس اگر در هر زمانی احساس ناراحتی کردید یا خواستید استراحت کنید، میتوانید بگویید.
مرحله 5: برداشت پیوند اهدایی
در این مرحله، جراح از ابزار مخصوصی برای برداشتن پیوندهای اهدایی از ناحیه اهدا کننده بیمار استفاده میکند. روشهای متفاوتی برای کاشت مو وجود دارد، اما مرسوم ترین روشها برای کاشت مو FUT یا FUE هستند که این روشها به علت کارآمد بودن برای کاشت ابرو نیز به کار برده میشوند. پیوندهای اهدایی سنتی از کنارهها و پشت سر برداشته میشوند، اما در برخی موارد نواحی اهدا کننده جایگزین استفاده میگردد. در طی فرایند FUE، پیوندها همیشه تک به تک برداشته میشوند. این نوع برداشت هیچ نوع جای زخم بزرگی در ناحیه اهدا باقی نمیگذارد. در FUT، نوارهای پوستی با موهایی که رشد خوبی داشتهاند روی ناحیه بیمو قرار گرفته و در واحد برداشت فولیکول، دستههای مو با ریشههای آنها به صورت دستی برداشته شده و در ناحیه بیمو کاشته میشوند. این روش جای زخم باریکی را در محل اهدا باقی میگذارد که در عرض دو هفته بهبود مییابد.
مرحله 6: کاشت پیوندها
زمانی که جراح و تیم او تمامی پیوندها را انتخاب کردند، برای مرحله کاشت مو آماده میشوید. برای اطمینان از اینکه درمان هنوز برای شما بدون درد و راحت است، ممکن است نیاز به تزریق مجدد بیحسی موضعی داشته باشید. سپس هر فولیکول به صورت دستی، توسط جراح، در ناحیه دریافت کننده کف سر کاشته میشود. در ابتدا، قبل از اینکه پیاز فولیکول مو در یک میلیمتری زیر لایه داخلی پوست سر قرار گیرد، ابزار کاشت وارد پوست میشود. تعداد پیوندهای مویی که کاشته میشود برای هر بیمار متفاوت بوده و در موارد وسیع، این مرحله از درمان ممکن است تا دو روز زمان نیاز داشته باشد.
مرحله 7: مراقبت پس از درمان
مرحله بعدی کاشت مو تماما توسط شما انجام میشود. زمانی که فرایند کاشت کامل شد، جراح سر را پانسمان کرده و روتین کامل مراقبت پس از جراحی که نیاز به انجام آنها دارید را میگوید. به شما توصیه میشود که در سه روز اول پس از جراحی از لمس موهای پیوند شده جدید، که شامل استفاده از کلاه هم میشود، اجتناب کنید. هر نیم ساعت یک بار باید به فولیکولهای جدید اسپری بزنید تا از تشکیل دلمه جلوگیری کرده و فولیکولهای جدید مو را به خوبی مرطوب نگه دارید. سپس به شما داروهایی میدهند که باید طبق تجویز جراح مصرف کنید. بهبود اولیه ناحیه اهداکننده 5 تا 7 روز زمان میبردکه در این مدت هر گونه قرمزی یا ورم باید رفع شده باشد. جراح ممکن است بخواهد شما را در این مرحله ملاقات کند تا بررسی کند که ترمیم به خوبی پیش میرود. برای اطمینان از دستیابی به بهترین نتایج، مراقبت مناسب از موهای کاشته شده به مدت 12 ماه، بخش مهمی از درمان کاشت مو میباشد. در این مدت برای شما یک مجموعه از جلسات پس از جراحی ارائه میشود که جراح میتواند نتایج را بررسی کرده و اطلاعات بیشتری در مورد مراقبت از فولیکولهای جدید مو به شما ارائه دهد.
مرحله 8: نتایج نهایی
بعد از دوازده ماه، روند کاشت موی شما باید تقریبا کامل شده باشد. شما متوجه تغییراتی در خط مو یا تراکم مو در نواحی تحت درمان خواهید شد. کاشت مو به گونهای طراحی شده است که برای چند دهه ماندگار باشد، زیرا موهایی که از ناحیه اهداکننده برداشته میشوند برای مقاومت خود در برابر الگوی طاسی مردانه شناخته شده هستند. با این حال، باید بدانید که دیگر نواحی درمان نشده سر شما ممکن است هنوز مستعد طاسی الگوی مردانه باشند، بنابراین نازک شدن مو و طاسی ممکن است در این نواحی، به مرور زمان، ایجاد گردد که در نتیجه میتوانید نیاز به فرایند کاشت موی بیشتری داشته باشید.
خطرات جراحی کاشت مو چه هستند؟
جراحی کاشت مو زمانی که توسط جراح مجرب و معتبر انجام میشود، طبیعتا بیخطر است. با این حال، واکنش جسمانی و تواناییهای ترمیمی هر شخص متفاوت است و نتیجه درمان هرگز به صورت کامل قابل پیش بینی نیست.
همانند هر جراحی، ممکن است عفونت روی دهد. خونریزی بیش از حد و یا اسکارهای عریض، که گاهی اسکارهای کششی ناشی از تنش نام دارند، ممکن است به خاطر برخی روشها که در آنها پوست سر بریده میشود، ایجاد گردند.
در روشهای کاشت مو، احتمال نگرفتن برخی از پیوندها وجود دارد. اگرچه قبل از رشد مجدد مو در مکان جدید، ریزش مویی که در پلاگ پوست قرار گرفته، طبیعی است، اما گاهی پلاگ پوست از بین میرود و جراحی باید تکرار شود. گاهی بیماران دارای پلاگهای پیوندی متوجه برجستگیهای کوچک روی پوست سر میشوند که در ناحیه کاشت مو ایجاد میگردند. این نواحی معمولا میتوانند با موهای اطراف مخفی شوند.