ویروسی شدن لپ تاپ یکی از بدترین اتفاقاتی است که حداقل یک بار در زندگی کاربران رخ داده و حس بد آن تا مدت ها به همراه آن ها مانده است. علائمی که در ابتدا باورپذیر نیستند یا ما نمی خواهیم آن ها را باور کنیم، کند شدن مرورگرها، عمل نکردن دستورات مانند: امکان اتصال لپ تاپ به اینترنت و پایین آمدن آنالیز و پردازش داده ها که هر یک سبب به وجود آمدن اعصاب خوردی های زیادی می شود، مخصوصا زمانی که حجم زیادی از کار و پروژه ها را باید انجام دهید. در ادامه جدیدترین اخبار و ترفندهای تکنولوژی به این مبحث مهم می پردازیم و سعی می کنیم روش هایی که منجر به ویروسی شدن لپ تاپ می شوند را در اختیار شما قرار دهیم، همچنین قصد داریم راه حل برطرف کردن این مشکلات را نیز بیان نماییم، برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.
از کجا بفهمیم لپ تاپ ویروسی شده است؟
با توجه به مقدمه عنوان شده لپ تاپ ها در زمان ویروسی شدن عملکرد ضعیفی را از خود نشان می دهند و در واقع می توانید به راحتی متوجه این حالات شوید؛ این که چگونه می توان از این رخداد غیرمترقبه جلوگیری کرد خود راه حل های زیادی را دارد و شما می توانید از هر یک از این راه حل ها برای برطرف کردن ویروس ها استفاده نمایید. از کجا بفهمیم لپ تاپ ویروسی شده است سوال خوبی نیست! شما می توانید با دقت در عملکرد مرورگرها، کند شدن سیستم، ضعف شبکه، باز نشدن برنامه ها و غیره متوجه شوید که لپ تاپ تان دچار ویروس شده است. البته این نشانه ها تنها بخشی از علائم ویروسی شدن لپ تاپ به حساب می آیند و در بخش بعدی به توضیح مفصل این نشانه های اصلی خواهیم پرداخت.
علائم ویروسی شدن لپ تاپ
همانطور که عنوان شد با دقت در عملکرد لپ تاپ می توانید متوجه ویروسی شدن آن شوید. در واقع شما می توانید با جزئی نگری بیشتر، به علائم ریزتری نیز برسید که از مهم ترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
عملکرد نامناسب مرورگرها
بیست سال پیش بود که اولین علائم ویروسی شدن لپ تاپ از طریق عملکرد نامناسب مرورگرها تشخیص داده شد؛ در آن زمان با باز کردن مرورگرها حجم زیادی از پاپ_آپ ها روی صفحه نمایش داده می شدند و کاربران می دانستند که وجود آن ها به نوعی یک ویروس محسوب می شود. در سال های اخیر و تاکنون نیز با ورود به برخی سایت ها شاهد حضور یک یا دو پاپ_آپ هستیم که بدون شک نوعی ویروس به حساب میآیند. چنانچه مرورگر را روشن کردید اما مرورگر باز نیست اما مجدداً این پاپ_آپ ها را روی صفحه می بینید مطمئن باشید که لپ تاپ شما ویروسی شده است. علاوه بر این اقدام، گاهی ممکن است بر روی نوار Taskbar خود ابزارهایی را ببینید که هیچگاه آنها را دانلود و یا نصب نکرده اید؛ با این وجود این ابزارها نیز یکی دیگر از علائم وجود ویروس در سیستم شما هستند و چنانچه برای از بین بردن آن ها اقدامی نکنید به زودی شاهد خرابی های بیشتری نیز خواهید بود.
از کار افتادن سیستم امنیتی
گاهی ممکن است با روشن کردن لپ تاپ بدون اینکه نیاز به رمز یا پسورد باشد با صفحه اصلی دسکتاپ مواجه شوید. این در حالی است که شما برای هویت و ورودی های غیرمجاز رمز و پسورد تعیین کرده اید. اگر با چنین صحنه ای مواجه شدید حتماً به سراغ چک کردن آنتی ویروس خود بروید؛ چرا که برخی نرم افزارهای ویروسی در جهت تخریب با آن اقدام کرده اند؛ بهتر است بدانید که برخی ویروس ها قادر هستند حتی روال آپدیت سیستم را نیز مختل کنند که در این شرایط با خرابی های بیشتری مواجه خواهید شد.
کند شدن عملکرد سیستم
بدون شک کند شدن سیستم و عملکرد آن یکی از حتمی ترین دلایل ویروسی شدن لپ تاپ به حساب می آید. زمانی که شما روی یک گزینه کلیک یا دابل کلیک می کنید و مدت زمانی بیشتر از حد معمول طول می کشد تا پاسخی از طرف سیستم دریافت کنید مطمئن شوید که سیستم با حمله ویروس ها مواجه شده است. ممکن است این حمله، سخت افزار و گاها نرم افزار را مورد تهاجم قرار دهد؛ اگر از سخت افزار مطمئن شدید و پس از چک کردن اطمینان حاصل کردید که هیچ مشکلی وجود ندارد به سراغ نرم افزار سیستم بروید.
ناپدید شدن فایل ها
همانطور که عنوان شد گاهی می توان شاهد وجود ابزارهایی در تصویر لپ تاپ یا سیستم باشید بدون اینکه آنها را نصب یا دانلود کرده باشید. این می تواند یک نشانه از ویروسی شدن لپ تاپ باشد. در مقابل ممکن است ویروس ها برخی فایل ها را نشانه رفته و آنها را حذف کنند! هر چقدر به دنبال این فایل ها بگردید نمی توانید آنها را پیدا کنید چرا که ممکن است از طرف ویروس ها رمزگذاری شده باشند. از مهم ترین موانعی که بتوانید این رمز گذاری ها را از بین ببرید استفاده از باج افزارها است. در واقع باج افزارها شرایطی را فراهم می کنند که با پرداخت هزینه هایی بتوانید رمز فایل مورد نظر را در اختیار شما قرار دهند. از مهم ترین مشکلات این باج افزارها این است که معمولاً آن ها فقط بیت کوین قبول می کنند.
اختلال در اتصالات شبکه
لپ تاپ ها یکی از مهم ترین تجهیزات شبکه به حساب می آیند و امکان اتصال به اینترنت را فراهم می کنند. در طراحی و تولید این محصول از قابلیت هایی استفاده شده که امکان اتصال لپ تاپ به اینترنت گوشی نیز فراهم می شود. چنانچه در زمان برقراری اتصالات اینترنتی مشکلات ناگهانی به وجود آمد که در خلال آن برخی پراکسی ها به شبکه اضافه شدند و یا دسترسی های شما محدود شد بدانید که سیستم شما ویروسی شده است.
اختلال در عملکرد صفحه کلید و موس
شاید یکی از دلایلی که نشان دهنده ویروسی شدن لپ تاپ است اختلال در عملکرد صفحه کلید و موس باشد. برای اینکه مطمئن شوید لپ تاپ شما به ویروس دچار شده ابتدا دکمه Ctrl + Alt + Del را با هم فشار دهید، اگر هیچ واکنشی ندیدید به سراغ تست دوم بروید؛ یعنی کلیک راست کردن بر روی نوار Task bar و انتخاب Task manager. اگر واکنشی را شاهد نبودید راه سوم را انجام دهید؛ یعنی روی منوی استارت کلیک کنید، اگر باز نشد مطمئن باشید که لپ تاپ شما ویروسی شده است.
پر شدن ناگهانی حافظه
علاوه بر موارد عنوان شده چنانچه متوجه شدید که حجم حافظه شما به طور ناگهانی پر شد و قابلیت ذخیره سازی اطلاعات برای شما فراهم نیست، بدون شک لپ تاپ شما به ویروس دچار شده است. برای اطمینان از این احتمال، لپ تاپ و سیستم را چک کنید. اگر به تازگی نرم افزاری را دانلود و یا نصب کرده اید و یا اطلاعات دیتا را به سیستم اضافه نکرده اید، پس حجم مورد نظر شما به واسطه بد افزار و نرم افزارهای مخرب اشغال شده است که هدف اصلی آنها نابود کردن اطلاعات دیتای موجود بر روی سیستم است.
راه حل های مقابله با ویروسی شدن لپ تاپ
خب با توجه به موارد عنوان شده در صورتی که لپ تاپ یا سیستم مورد تهاجم ویروس ها قرار بگیرد اختلالات زیادی را برای شما به همراه دارد. برای اینکه بتوانید از ورود ویروس ها به سیستم جلوگیری کنید پیشنهاد می کنیم از آنتی ویروس های قوی استفاده نمایید و همچنین از دانلود و نصب برنامه هایی که از منابع ناشناس سررشته می گیرند خودداری کنید. چنانچه لپ تاپ شما با ضعف اتصالات شبکه مواجه شد می توانید با نصب نرم افزارهای قوی و با کیفیت مثل Malwarebytes مشکل را برطرف سازید. از مهم ترین نرم افزارها می توان به Malware اشاره کرد.
یکی دیگر از مشکلات ویروسی شدن لپ تاپ اضافه شدن برنامه های زیاد به صفحه دسکتاپ و اشغال کردن ظرفیت حافظه است. چنانچه با این شرایط مواجه شدید اگر از آنتی ویروس های با کیفیت استفاده کنید بدون شک برنامه ها تحت عنوان PUP شناسایی و از طرف آنتی ویروس برای شما هشدار صادر خواهد شد. اگر هشداری دریافت نکردید ابتدا یک جستجوی دستی انجام دهید، چنانچه متوجه مورد مشکوکی نشدید به جستجوی اینترنتی بپردازید و ببینید که آیا برنامه های اضافه شده دیگری به عنوان PUP معرفی شده اند یا نه!
یکی از مرسوم ترین روش های شناسایی ویروس در لپ تاپ این است که ممکن است شما از دوستان و مخاطبین خود پیام هایی ها را حاوی محتوای بی مفهوم دریافت نمایید! مثلا چرا از قرص های کاهش وزن استفاده می کنیم یا پیام هایی از این قبیل که برای شما عجیب و غریب به نظر می رسند! بدون شک این پیام ها از طرف نرم افزارهای مخرب هستند و ویروس، سیستم شما را مورد تهاجم قرار داده و از طریق مخاطبین قصد ورود به سیستم و تخریب بیشتر را دارند.
نتیجه گیری
با توجه به مطالب عنوان شده ویروسی شدن لپ تاپ می تواند بسیار مخرب باشد و در نهایت منجر به تخریب اطلاعات و سایر عملکردهای لپ تاپ و دیگر سیستم ها شود. برای اینکه از این خطرات به دور باشید حتماً از آنتی ویروس های قوی استفاده کنید. علاوه بر این چنانچه لینک های مشکوک دیدید و یا نرم افزارهای غیر عادی و ناآشنا و عجیب و غریب را در سیستم خود مشاهده کردید بدون اینکه آنها را باز کنید حذف و به طور کلی از حافظه کش و حافظه پنهان لپ تاپ نیز پاک نمایید تا از ویروسی شدن لپ تاپ جلوگیری شود.